Gammeldags aga

FRÅN TIDER DÅ MAN INTE SPARADE PÅ RISET

EN GOTLÄNDSK UPPFOSTRAN UNDER 1950-TALET (avskrift ur en lokal Gotlandstidning)

STRÄNGA FÖRÄLDRAR

Helena minns att hon och hennes syster fick stryk redan när de var hos dagmamman. Hon kände mamma och pappa och hon slog barnen med en hårborste på bara stjärten. Det kunde vara för allt möjligt, t ex för att vi ’stojat’ som barn gör.

Hemma fick vi smisk av både pappa och mamma. När vi var mindre med handen – vilket kunde göra nog så ont eftersom båda var starka och slog så hårt de kunde på stjärten – och sedan vi börjat skolan med björkris. Det sved något infernaliskt och det var ofta skrik och gråt hemma. Våra föräldrar var principfasta, de trodde att de gjorde vad som var bäst för oss och härdade oss och satte tydliga gränser. De hade själve fått stryk under sin uppväxt och tyckte att det skulle vara så och de fick stöd av sina föräldrar, våra far- och morföräldrar, i sina uppfostringsmetoder.

STRYK ÄVEN HOS MORFÖRÄLDRARNA

När vi stannade över hos våra morföräldrar fick vi ofta smaka både ris och ’käpp’ (en liten smal rotting) på bara stjärten. De fruktade björkrisen stod alltid i farstun i vatten med salt i så de skulle hålla sig böjliga, men samtidigt bli hårda och impregnerade av saltet. Jag minns att morfar la mig över sina knän och agade mig med riset så sent som när jag gick i högstadiet och var 14-15 år. Lärarna hade viss kommit på mig med att röka på toaletten!

Morfar och mormor hade en gammal kökssoffa och jag minns hur jag och Alexandra, min syster, fick dra ned underbyxorna och ställa oss på knä i kökssoffan för att få ris på bara stjärten. Mormor slog faktiskt hårdare än morfar, så det var inte roligt. Vi kunde vara hos morfar och mormor flera veckor under somrarna och då vankades det regelbundna risbastuer på lördagarna, för minsta småsak som vi hittat på under veckorna. Du kan förställa dig att vi inte var allt för glada när pappa och mamma talad om för oss att vi skulle till mormor och morfar.

ÄVEN I TONÅREN

Helena minns att agan fortsatte även sedan syskonen kommit i tonåren. Det kändes inte bra att få stryk sedan man börjat få ’vuxna’ känslor och hår därnere, för vi var fortfarande tvungna att dra ned byxor och trosor innan agan, så även pappa och morfar kund se ’allt’!

En av huvudorsakerna till att vi fortsatte få stryk i tonåren var dåliga skolresultat. Mamma och pappa ville att vi skulle ha fina betyg och ’bli’ något.

FORTSATTE AGA ÄVEN SINA EGNA BARN

Helene berättar att när hon och systern fick egna barn var det naturligt att aga även dem så länge det var lagligt. Det var ju tradition i familjen. På frågan om hon inte tycker det var fel att använda aga i uppfostrande syfte svarar hon: Nej varför det, det fungerade ju för oss och våra föräldrar.

NyareÄldre