Barndomsminne

I Småland för femtio år sedan.

Syrran hade norpat en hundralapp ur mammas portmonnä och spenderat den på biobiljetter, läsk och lösgodis. Naturligtvis räckte hundra kronor ganska mycket längre på 70-talet än idag. Hur syrran trodde hon skulle undslippa att stölden blev uppdagad är obegripligt. Men kanske blev frestelsen helt enkelt för stor. Vår veckopeng lång på runt en tjugondel av beloppet.

Mamma vände uppochner på halva huset och tömde allas fickor. Det var bara att erkänna allt på momangen! Vem var den skyldige? Vem hade tagit sedeln? Snart föll dock misstanken oavkortat på min storasyster. Jag och lillbrorsan avskrevs möjligen på grund av låg ålder? Syrran hade föregående helgen övernattat hos en kamrat. Månne använt penarna på kläder eller nöjen? Syrran blånekade. Visste ingenting om någonting. Bergis. Oskyldiga blå ögon. Men mamma gick inte tappt så lätt och ett telefonsamtal till kamratens föräldrar rullade upp hela sanningen. Tonåringarnas biografbesök och vår mors rundhänta donation.

Syrran sändes ögonaböj i rumsarrest. Och pappa hade väll knappt hunnit sparka av sig stövlarna och tagit av blåstället förrän mamma upphaussad underrättade maken om alla tråkigheter. Dottern var en simpel ”tjuvelolla” som kunde ljuga lika lättvindigt ”som själva hin”. Pappa blev bister. Dom hade uppenbarligen felat väldigt i föräldragärningen menade han. Nu måste det brukas ”ett vassare betsel” för att stävja såna fasoner.

Pappa gick omgående för att skära nytt ris. Jag och lillebror sändes ut att leka i trädgården. Av nyfikenhet och kanske en gnutta skadeglädje smög jag in i huset. Lillebror hade kollrats bort så jag fick vara ifred, men passade mig samtidigt noga att inte bli upptäckt. I vardagsrummet satt pappa på pianopallen med storasyster lagd över knä. Hennes gröna manchesterbyxor var nedknäppta och med det färska björkriset piskade pappa obarmhärtigt på bara skinnet. Syrran tjöt för full hals. Hu, stackars-stackars tänkte jag och skadeglädjen for all sin kos. Inte förrän baken blivit blossade röd och översållad med småsår och rispor avslutades risbastun. Byxan drogs upp och syrran fick resa sig på svajiga ben. ”Det som ej kunna läras i ena änden skola läras uti den andra”. Bevingade ord från en väggbonad mamma hade broderat.

Syrran bad bölande om ursäkt medan tårar och snor droppande på heltäckningsmattan. Pappa lånade henne en näsduk. Förstod jäntan vad galet hon gjort? Ja, helt och fullt. Förstod hon också varför ett straff var nödvändigt? Något vacklande, men jodå syrran fattade nog. I så fall var allt förlåtet och punkten satt. En lång och försonande kram från bägge föräldrarna. Mamma blev rörd och fuktig i ögonvrån. Turligt nog lyckades jag sticka innan någon anade en fluktis i skuggorna. Man skulle lätt kunna tro att det här tilldrog sig för typ hundra år sedan och inte i början av 1970-talet. Våra föräldrar tvivlade dock aldrig att de handlade helt rätt och riktigt. Skall också tillägga att vi var djupt frikyrkliga samt bodde mitt i bibelbältet, så det kan möjligen förklara ett och annat…

NyareÄldre